Warning: stripcslashes() expects parameter 1 to be string, array given in /wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/all_in_one_seo_pack.php on line 89
Czystość w gastronomii | AMarket.pl, market aktualności...
Warning: stripcslashes() expects parameter 1 to be string, array given in /wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/all_in_one_seo_pack.php on line 142

Przy prowadzeniu lokalu gastronomicznego bardzo ważne jest zachowanie czystości i higieny przy przygotowywaniu posiłków. Jako, ze odbywa się w nich żywienie zbiorowe i wiele osób korzysta z usług gastronomii dbałość o to musi szczególnie intensywne gdyż chodzi tu o zdrowie i życie klientów. Na straży higieny stoją różnorakie przepisy, które regulują warunki funkcjonowania i standardy, które musi spełniać restauracja, kawiarnia czy bar. Egzekwowanie tych przepisów sprawdzają różnorakie kontrole z sanepidu często przeprowadzane bez uprzedzenia. Zresztą w interesie właściciela jest samemu pilnować tego by pod względem higieny było wszystko w porządku bo to wpływa na zadowolenie klientów. A wiadomo, ze nawet jedna wpadka w tym względzie sprawia, ze wokół lokalu tworzy się mini czarny PR. Utrzymanie czystości w kuchni ułatwiają meble ze stali nierdzewnej, których gładką powierzchnię bardzo łatwo umyć w przeciwieństwie do różnych porowatych powierzchni. Dlatego też ściany i podłoga wyłożone są często glazurą. Meble te są niezbędne do tego by utrzymać porządek wśród naczyń używanych w restauracji. Pomocnym jest też pojemnik na sztućce, który ułatwia dobór tych, które aktualnie są potrzebne. Wana jest jednak nie tylko higiena przy przygotowaniu potraw ale równie przy ich podaniu. Dlatego bardzo ważne jest dokładne mycie naczyń. Często trzeba to robić na bieżąco bo klientów zazwyczaj w ciągu dnia jest więcej niż kompletów naczyń w lokalu. Gdy jest duży ruch trzeba to do tego robić szybko. Pomagają tu zmywarki do naczyń a w barach szczególnie przydatne jest specjalne urządzenie do mycia kufli i szklanek o nazwie spullboy.

TAGI

Wpisane w: Gastronomia     Tagi: ,

Musisz byą zalogowany aby komentowaą.

=