Kebab to potrawa pochodząca z Turcji, która wyjątkowo dobrze przyjęła się w Polsce. Mało kto jednak wie, ze występuje ponad 20 potraw określanych tą nazwą. To co w Polsce nazywa się kebabem to najczęściej döner kebap co w oryginale oznacza dosłownie pieczone obracające się mięso. Owo mięso to w Turcji najczęściej baranina ale bywa również drobiowe i cielęce. Jedynie wieprzowe nie wchodzi w grę jako, że jego spożywania zakazuje muzułmanom Koran. Określenie „obracające się” wzięło się od metody przygotowania kebabów. Mięso jest bowiem uformowane w rodzaj wrzeciona, które obraca się pionowo przy piecu by równomiernie się piekło, po czym odkrawa się z niego specjalnym nożem cienkie płaty, które są podawane w bułce lub tak zwanej picie czyli rodzaju cienkiego ciasta w które zawija się mięso kebaba z dodatkiem surówek i różnych przypraw oraz sosów. Coraz częściej też serwuje się tak zwane „danie kebab” czyli po prostu to samo mięso ale podawane na talerzu z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz zestawem surówek. Tak więc niezależnie od tego czy zamówimy kebab w Katowicach, Warszawie czy Lublinie najczęściej możemy spodziewać się jednej z dwu wymienionych wyżej wersji potrawy. Wiele barów ją oferujących na szyldach dopisuje określenie „oryginalny turecki” – różnie z tym bywa ale faktem jest, ze są lokale prowadzone przez osoby pochodzenia arabskiego, które wyemigrowały do Polski i postanowiły zrobić interes na potrawie ze swej rodzimej kuchni. Często w takich lokalach można zamówić kilka rodzajów kebaba z różnymi rodzajami mięsa. Tak więc część kuchni tureckiej zyskała powszechne uznanie w Polsce mimo w wielu restauracjach królują również inne np. kuchnia włoska.
TAGI